De siste tre ukene av sommerferien tilbringes som profesjonelle dansere for fem elever fra Kirsti Skulleruds ballett- og dansestudio, side om side med de som lever av dansen.

Og blant de fem profesjonelle danserne som er med i forestillingen ”DanseFOT: Female Future” er tre av danserne også tidligere elever ved ballettskolen på Kolsås. Totalt er 20 lokale dansetalenter med på forestillingen som er et prosjekt i regi av fordypnings- og talentutviklingsprogrammet DanseFOT. Programmet er et tilbud til ungdomsskoleelever i Akershus.

Terping og detaljer

– Kjempebra! Kjenn at dere klarer å få bekkenet inn under dere, instruerer danser Maja Naomi Furnes.

Iveren lyser i øynene til de unge dansetalentene som øver på scenen i Sandvika Teater. Elleve unge dansetalenter og to profesjonelle dansere terper og terper på bevegelsene i koreografien av Lise Tiller Sikkeland. Både Maja Furnes og Catharina Vehre Gresslien er tidligere elever ved Kirsti Skulleruds ballett- og dansestudio og Happy Feet. De synes begge at det er veldig givende å være med på dette prosjektet.

– Wow, for et utrolig kult og genialt talentutviklingsprogram. Det var det første jeg tenkte da jeg ble oppringt angående prosjektet, sier Maja Furnes.

– Jeg likte ideen med å komme hjem igjen, og synes det er gøy å jobbe med den aldersgruppen. Det er spennende at vi får utvikle oss sammen med dem, og at vi jobber på likt grunnlag for koreografien, fortsetter Catharina Gresslien.

De er begge enige om at prosjektet er over all forventning. De har en litt annen rolle enn hva de er vant til, og er i tillegg til dansere også mentorer for talentene.

– Jeg er kanskje litt mer tilstede i rommet enn ellers. Det er jo opp til oss å motivere dem og lage god stemning, sier Catharina Gresslien.

Maja Furnes instruerer danserne på scenen i Sandvika Teater. Det er mange nye og uvante bevegelser for jentene. Foto: Christine Amdam

Annerledes prosjekt

– Det er veldig gøy, utbryter Anne-Marie Røtnes spontant på spørsmålet om hva de synes om å være med på dette prosjektet.

Sammen med Johanne Annesdotter Skogstad, Johanne Risnes Lerheim, Camilla Risnes Lerheim og Aurora Steine representerer hun Kirsti Skulleruds ballett- og dansestudio i DanseFOT. De ble plukket ut på en audition som var åpen for alle ungdomsskoleelever i Akershus.

– Det er veldig spennende og lærerikt, og veldig annerledes enn andre forestillinger vi har vært med på tidligere, sier Johanne Annesdotter Skogstad.

– Vi får danse med proffe, hele oppsetningen er helt profesjonell, og vi får være med å lage en forestilling sammen. Det er interessant og annerledes, stemmer de andre i.

De trener fulle arbeidsdager i tre uker. Og når skolen begynner igjen etter sommeren er det treninger hver ettermiddag. Det blir ikke tid til så mye annet enn skole og dans for jentene frem mot premieren som er fredag 1. september i Bærum Kulturhus.

Tre koreografer

Lise Tiller Sikkeland står bak koreografien som har både elever fra DanseFOT og profesjonelle dansere med. Både talentene og de proffe forteller at de synes det er utrolig spennende og lærerikt å dele scene.

Hege Haagenrud har fått med seg de resterende ni talentene, og det er en ny prøvelse for både henne og danserne.

– Det er ikke så fysisk krevende, men mye mer mentalt, så vi blir veldig slitne i hodet, forteller Camilla Risnes Lerheim.

De tre siste profesjonelle danserne som er med på prosjektet er Christine Kjellberg (tidligere Happy Feet-danser), Guro Nagelhus Schia og Marianne Haugli. Den israelske koreografduoen Noa Zuk og Ohad Fishof lager en egen koreografi til disse tre.

Forestillingen «Female Future» handler om unge kvinners søken. Hvilke muligheter har de? Hvordan kan de påvirke? Hvor er de på vei?

Danserne får tilbakemeldinger fra koreograf Hege Haagenrud. Foto: Christine Amdam

Utvikling

– Det er veldig spennende å se hvordan danserne har utviklet seg gjennom prosessen. Denne måten å jobbe på er uvant for mange av jentene, og det har skjedd store forandringer, sier Julie Finckenhagen Sandli som er koordinator for DanseFot.

Hun forteller at de starter med en felles oppvarming hver morgen. Da får alle danserne jobbe med de proffe danserne.

– Jeg hadde kjempevondt i magen og grudde meg veldig til den første dagen, men så har det gått kjempefint, forteller Johanne Risnes Lerheim.

De andre jentene forteller at alle tør å slippe seg mer løs nå og at timene bare flyr.

– De proffe danserne har vært veldig snille og imøtekommende, sier Johanne Arnesdotter Skogstad.

Julie Finckenhagen Sandli forteller at det har fungert veldig bra med hvordan danserne er veiledere og mentorer for jentene. De kommer og ser på prøvene og gir tilbakemeldinger.

Det er mye terping som skal til for at resultatet skal bli bra. Her øves det på koreografien til Lise Tiller Sikkeland. Foto: Christine Amdam

Stort dansemiljø

Catharina Vehre Gresslien beskriver dansemiljøet i Bærum som etablert.

– Det er et veldig stort engasjement rundt dans i Bærum, og det har det vært i mange mange år. Det er gode ballettskoler, og dans er noe som folk kjenner til i Bærum, sier hun.

Både Catharina og Maja forteller at dansebakgrunnen fra Kirsti Skulleruds ballett- og dansestudio har hatt mye å si for dem i senere dansekarriere.

– Vi ble introdusert for mange dyktige pedagoger, og det var et seriøst miljø hvor vi ble tatt på alvor, sier Catharina.

Maja forteller at hun fikk masse sceneerfaring og fikk danset på en rekke ulike scener, både innendørs og utendørs.

– Så ble jeg pusha. Det var viktig for meg. Jeg kom ikke inn i Happy Feet første gangen jeg søkte, og fikk beskjed om å øve masse. Det var det jeg trengte for å komme videre, sier hun.

Kirsti Skulleruds ballett- og dansestudio er godt representert i forestillingen «Female Future.» Bak fra venstre: Maja Furnes, Catharina Vehre Gresslien og Christine Kjellberg. Foran fra venstre: Johanne Risnes Lerheim, Anne-Marie Røtnes, Aurora Steine, Camilla Risnes Lerheim, Johanne Annesdotter Skogstad og Helle Sofie Hansen. Helle Sofie er med i DanseFOT, men skal ikke være med på forestillingen. Foto: Christine Amdam

Publisert 21. august, 2017

Del med andre!